Muistitaulut
Luennoilla ja muussakin opetuksessa voi hyödyntää digitaalisia muistitauluja. Fläppipaperin tavoin ne sopivat sekä opettajan muistiinpanoille, ryhmän kommenteille että pien ryhmien työskentelyn avuksi. Kaikki tässä esitellyt edellyttävät vain opettajan tai yhden ryhmän jäsenen kirjautumista. Nämä toimivat selaimella, myös mobiililaitteissa, vaikka osaan on tarjolla myös maksuton sovellus.
Muistitaulusovelluksia on verkossa useita. Niistä opetuksessa suosituin lienee Padlet, joka tosin muutama vuosi sitten rajasi maksuttomien yhtäaikaisten Padlet-seinien määrän kolmeen (tai suosittelijan linkistä liittyvien osalta neljään), vaikka vanhoilla käyttäjillä seiniä onkin enemmän. Poistamalla seinän tai tyhjentämällä sen, voi aina luoda uusia. Vanhan seinän saa kyllä talteen, eri tiedoistomuodoissa.
Flinga on suomalainen palvelu, millä voi maksutta luoda viisi yhtäaikaista muistitaulua.
Lino.it-sovelluksessa ei ole rajoitusta muistitaulujen määrälle.
Voit luoda Padlet-seinän osoitteessa padlet.com (tai suosittelijan linkistä). Opettajalta tai yhdeltä ryhmän jäseneltä edellytetään kirjautumista. Opiskelijoiden ei tarvitse kirjautua, ellei seinän näkyvyyttä haluta rajata vain tietylle ryhmälle. Helpommin sen tekee asettamalla seinälle salasanan.
Kun kirjaudut palveluun valitse käyttäjänimesi huolella, sillä siitä tulee osa Padlet-seiniesi osoitetta. Muutenkin on aina hyvä käydä muokkaamassa profiilin asetukset, kun uuteen palveluun kirjautuu. Monilla on yksi sähköpostiosoite, esim. Googlen gmail, ainoastaan sitä varten, että sitä käyttää kirjautuessaan lukuisiin sosiaalisen median palveluihin. Tästä on sekin etu, että työpaikkaa vaihtaessa tai organisaation nimen ja s-postin muuttuessa ei joudu uusimaan kymmeniä kirjautumistietoja. Toinen vaihtoehto on, että kirjautuu esim. Googlen tunnuksilla aina, kun se on mahdollista.
Kun olet luonut Padletin, käy katsomassa vielä kyseisen seinän asetukset rattaan kuvasta. Sieltä löydät selkeät suomenkieliset välilehdet (ja noin 40 muuta kieltä), mistä voit muokata mm. näkyvyyttä ja käyttöoikeuksia. Oletuksena Padlet-seinän osoite on piilotettu ja kaikki jotka tietävät sen osoitteen, voivat lisätä sisältöä. Lopuksi voit jakaa Padletin osoitteen linkkinä tai QR-koodina tai kopioida upotuskoodin esimerkiksi Moodleen.
Muutamia esimerkkejä
- Padlet yliopisto-opiskelijoiden luennolla
- Padlet opettajien täydennyskoulutuksessa: oppimateriaalia verkosta ja some yläkoulussa
- Padlet oppijan työkaluna
- Kouluttajan esimerkkejä digitarinasovelluksista
- Yhteinen koonti oppimispeleistä
Kokeile Padletin toimintaa alla. Tuplaklikkaamalla seinää pääset luomaan sisältöä.
Aktivoi luentosiJoulukuu 201912.12.2019