Luentojen taustakanavat

Jo vuo­sien ajan suu­res­sa osas­sa kon­ferns­sis­se­ja on ol­lut hen­ki­löi­tä, jot­ka kir­joit­ta­vat Twit­te­riin kom­ment­te­ja  pu­heen­vuo­rois­ta, käy­vät kes­kus­te­lua, tii­vis­tä­vät op­pi­maan­sa tai te­ke­vät li­vet­vii­ta­ten muis­tiin­pa­not Twit­te­riin. Sa­maa ide­aa voi­daan hyö­dyn­tää lu­en­noil­la. Twit­ter mah­dol­lis­taa hel­pos­ti lu­en­to­sa­lin ulko­puo­li­set­kin osal­lis­tu­jat.

Yk­sin­ker­tai­set cha­tit puo­les­taan saa käyt­töön pa­ril­la klik­kauk­sel­la. Nii­tä ei ole tar­koi­tet­tu kor­vaa­maan esi­mer­kik­si Mood­len kes­kus­te­lu­a­lu­ei­ta, vaan ne toi­mi­vat yk­sit­täi­ses­sä het­kel­lä ly­hy­eh­kö­jen vies­tien vä­lit­tä­mi­ses­sä. Cha­til­la saa no­pe­as­ti koot­tua yh­teen suu­ren­kin ryh­män odo­tuk­sia ja ko­ke­muk­sia. Chat so­pii myös ky­sy­mys­ten ko­ko­a­mi­seen. Osa ky­syy mie­lel­lään ää­neen, moni roh­ke­nee pa­rem­min, jos tar­jol­la on myös chat. Chat so­pii myös pa­lau­tettt­ten ke­rää­mi­seen ja hy­per­link­kien ja­ka­mi­seen edel­lä esi­tel­ty­jen QR-koo­dien si­jaan.

Taustakanavat luennolla
Yksinkertaiset chatit

Yk­sin­ker­tai­set cha­tit toi­mi­vat niin läp­pä­reil­lä kuin mo­bii­li­lait­teil­la il­man eril­lis­tä so­vel­lus­ta, vaik­ka osaan sel­lai­nen­kin on tar­jol­la. Nii­den avul­la voi ak­ti­voi­da opis­ke­li­joi­den  vuo­ro­vai­ku­tus­ta lu­en­noil­la ja nii­tä voi käyt­tää myös kurs­sin tai yk­sit­täi­sen ta­pah­tu­man taus­ta­kana­vana. Nii­den ei ole tar­koi­tus kor­va­ta esi­mer­kik­si Mood­len moni­pol­vis­ta pi­dem­pää kes­kus­te­lua.

Lue vaih­to­eh­dois­ta esim. Help­po­ja chat-työ­ka­lu­ja To­days­mee­tin ti­lal­leblog­gauk­ses­ta  (elo­kuu 2018).

Yk­sin­ker­tai­nen chat toi­mii hie­man Twit­te­rin ta­voin, mut­ta omi­nai­suuk­sia on ra­ja­tum­min eikä kes­kus­te­lu ole niin jul­kis­ta. Cha­tin saa tar­vit­ta­es­sa käyt­töön muu­ta­mal­la klik­kauk­sel­la. Twit­ter puo­les­taan edel­lyt­tää kir­jau­tu­mis­ta ja enem­män opet­te­lua, mut­ta toi­saal­ta se on moni­käyt­töi­nen am­ma­til­li­sen ver­kos­toi­tu­mi­sen ja vuo­ro­vai­ku­tuk­sen vä­li­ne oppi­lai­tok­sen ulko­puo­lel­la­kin. Lu­vun lo­pus­sa on sii­tä muu­ta­mia esi­merk­ke­jä ja ohje­diat.

Twitter

Kun chat ja Twit­ter toi­mi­vat lu­en­noil­la taus­ta­ka­na­vi­na, on opet­ta­jan hyvä ajoit­tain muis­tut­taa niis­tä ja teh­dä ky­sy­myk­siä sekä nos­taa esiin kom­me­noi­ta­via näkö­kul­mia. Opet­ta­jan on myös hyvä vä­lil­lä py­säh­tyä kat­so­maan ja kom­men­toi­maan kes­kus­te­lua. Opis­ke­li­jat­han nä­ke­vät sen koko lu­en­non ajan omil­ta ko­neil­taan. Opet­ta­ja voi huo­mi­oi­da esil­le nous­seet ky­sy­myk­set ja poh­din­nat lu­en­nos­saan. Toi­si­naan nii­hin on syy­tä pa­la­ta seu­raa­val­la lu­en­nol­la.

Jos käy­tös­sä on kak­si näyt­töä, kan­nat­taa taus­ta­ka­na­va hei­jas­taa niis­tä toi­sel­le. Muu­toin voi vuo­ro­tel­la pro­jek­to­ri­nä­ky­mää mui­den ma­te­ri­aa­lien ja taus­ta­ka­na­van vä­lil­lä tai voi seu­ra­ta kes­kus­te­lua tab­le­til­ta esi­mer­kik­si pari­po­ri­nan ai­ka­na tai kun op­pi­jat te­ke­vät säh­köi­siä ky­se­lyi­tä.

Yk­sin­ker­tai­nen chat vai Twit­ter?

Yk­sin­ker­tais­ta chat­tia voi käyt­tää tun­ne­tum­man Twit­te­rin ta­voin. Suu­rin ero on, että Twit­te­ris­sä saa­daan ulko­puo­li­set­kin ta­hot mu­kaan kes­kus­te­luun, sil­lä kes­kus­te­lu on useim­mi­ten jul­kis­ta. Toi­saal­ta Twit­te­rin käyt­töön­otto vaa­tii opet­te­lua. Twit­ter ää­nes­tet­tiin seit­se­mä­nä vuon­na pe­rät­täin (2009-2015) op­pi­mi­sen par­haak­si pal­ve­luk­si ja 2019 se on yhä lis­tal­la nel­jän­te­nä. Vaik­ka sitä lu­en­noil­la­kin käy­te­tään, Suo­mes­sa se lie­nee vie­lä use­am­min opet­ta­jan oman am­ma­til­li­sen ke­hit­ty­mi­sen ja vuo­ro­vai­ku­tuk­sen vä­li­ne.

Kun Twit­te­riä hyö­dyn­ne­tään tie­tyl­lä opin­to­jak­sol­la, kan­nat­taa sil­le so­pia oma hash­tag. Esi­mer­kik­si #Chan­ging­LE on käy­tös­sä Tam­pe­reen yli­o­pis­ton vuo­sit­tai­sel­la op­pi­mis­ym­pä­ris­tö­jen kurs­sil­la. #itk2019 puo­les­taan ak­ti­voi­tuu ke­vääl­lä In­ter­ak­tii­vi­nen tek­niik­ka kou­lu­tuk­ses­sa -kon­fe­rens­sin ai­kaan, vuo­si­lu­vun vain muut­tu­es­sa.

Onko lu­en­to­sar­ja­si ai­koi­hin joku iso ky­sei­sen alan kon­fe­rens­si tai muu ta­pah­tu­ma? Mitä jos avaat lu­en­non al­kuun kon­fe­rens­sin Twit­ter-kes­kus­te­lun pro­jek­to­ris­ta esi­mer­kik­si Walls.io tai Vi­sib­let­weets -si­vun kaut­ta? Näin voit­te het­ken seu­ra­ta kes­kus­te­lua. Tämä on­nis­tuu jäl­kim­mäi­sel­lä il­man kir­jau­tu­mis­ta.

Di­KA­TA-han­ke on tuot­ta­nut tun­nin mit­tai­sen tal­len­teen Twit­te­rin käy­tös­tä. Löy­dät sen blog­gauk­ses­ta, min­ne on syk­syl­lä 2019 lis­tat­tu myös Twit­te­rin uu­sim­mat omi­nai­suu­det.

Ak­ti­voi lu­en­to­siJou­lu­kuu 201912.12.2019